OpenDNS, aangeboden door Cisco, heeft verschillende voordelen ten opzichte van de standaard DNS-servers van je internetprovider:

Snellere responstijden: OpenDNS belooft snellere responstijden dan de standaard DNS-servers van je internetprovider, wat resulteert in snellere laadtijden van websites.

Betere beveiliging: OpenDNS biedt extra beveiligingsfuncties, zoals het blokkeren van schadelijke websites en het detecteren van phishing-pogingen1. Het biedt ook een correctie van typefouten, bescherming tegen malware en phishing, en de mogelijkheid om sites te blokkeren op basis van hun inhoudsprofiel.

Gebruiksvriendelijk: Het instellen van OpenDNS DNS Server is eenvoudig en kan gedaan worden op zowel individuele apparaten als op routers.

Gratis te gebruiken: OpenDNS DNS Server is gratis te gebruiken voor iedereen, wat het een aantrekkelijke optie maakt voor zowel particuliere als zakelijke gebruikers.

Daarnaast heeft OpenDNS voordelen ten opzichte van HTTPS (DoH). Het eerste voordeel is de versleuteling, die bij Do53 (DNS-over-port-53) niet aanwezig is. DoT (DNS-over-TLS) heeft overigens ook versleuteling. Een tweede voordeel is dat applicaties die zelf het DNS-protocol niet snappen, zoals webbrowsers, ook zelf DNS-queries kunnen doen op basis van JSON. Dat is handig wanneer de webbrowser-OS koppeling geen ondersteuning biedt voor nieuwe query types, zoals het nieuwe ‘HTTPS’ type. Het derde voordeel is dat alle verzoeken je eigen DNS-sever omzeilen.